Williams-boss forklarer hvordan Mercedes udnyttede budgetloft

Foto: Dan Mullan/Getty Images

Williams-boss James Vowles mener, at der er elementer i F1-budgetloftet, der er til skade for mindre hold. Han mener ikke, at der tages højde for de aktiver, som holdene allerede har.

I 2021 blev er indført et budgetloft i Formel 1, som alle hold skal overholde. Formålet med dette har været at sikre mere intens konkurrence mellem holdene.

Red Bull er allerede blevet straffet for at have overtrådt budgetloftet i 2021. Oprindeligt blev grænset sat ved 145 millioner dollars, hvilket de overskred. Derfor blev de idømt en bøde på 7 millioner dollars.

Siden da er budgetloftet dog blevet reduceret, så det ikke længere lyder på 145 millioner dollars. Derimod er det på ‘kun’ 138,6 millioner dollars i 2023.

Vowles mener, at reglerne generelt er positive, men mindre hold har stadig svært ved at konkurrere med de større hold. Det skyldes, at de har bedre udstyr og ressourcer, som de har erhvervet sig gennem årene.

“Der er det operationelle budgetloft, som er det tal, som de fleste kender,” sagde han til RaceFans.

“Det er de 145 millioner dollars, som egentlig ikke er 145 millioner dollars. Det er højere end det, fordi der er foretaget forskellige korrektioner på det. Det er det tal, som alle tænker på som budgetloftet.”

“Den del er jeg helt med på. Det er en god ting. Det er derfor, disse virksomheder nu bliver bæredygtige. Det er derfor, Formel 1 vokser, som det gør.”

“Hvad der ikke var en god beslutning var, at der er en side med anlægsudgifter. Da jeg var hos Mercedes, vidste jeg, hvad det ville betyde. Derfor var vi så opsatte på at begrænse det.”

“Hos Mercedes havde vi udstyr for omkring 300 millioner dollars, som Williams ikke har. Det er låst, og ingen andre ville nogensinde indhente det. Og selvom de kunne, ville det tage lang tid.”

“Det var derfor, de store hold skrev under på budgetloftet meget hurtigt. Og for små hold betød det, at vi kæmper med en arm bag ryggen.”

fredag 8. december 2023

torsdag 7. december 2023

onsdag 6. december 2023

tirsdag 5. december 2023

mandag 4. december 2023