Red Bulls hemmeligheder afsløret og hvorfor de er så svære at kopiere

Foto: Mark Thompson/Getty Images

Sergio Perez’ uheld i Monacos Grand Prix viste sig at være guld værd for rivalerne. Her blev hans bil løftet op, så rivalerne fik direkte udsigt til dens gulv.

I denne sæson har det virket til, at Red Bull har været nærmest ustoppelige. De har nemlig formået at skabe en bil, som ingen af rivalerne kan hamle op med.

Derfor har de også bragt sig i en god position til at vinde endnu et verdensmesterskab. Det samme er tilfældet for Max Verstappen, der ligger solidt i front i den samlede stilling.

Det er særligt gulvet på Red Bulls RB19, der har været afgørende for deres succes i denne sæson. På billeder af Sergio Perez’ gulv kan man se, at den centrale del er markant lavere end resten. Det er her, der er gjort plads til batteri, tank og andre elementer.

På begge sider kan man se deres såkaldte venturi-tunneller samt deres form. Det er et gulv med et indviklet tredimensionelt design med talrige detaljer, der vidner om Red Bulls omhyggelig tilgang. Desuden er hvert element skabt med et specifikt formål.

Selvom det er umuligt at afgøre det specifikke formål for hver af elementerne, kan det lade sig gøre på flere af dem.

Blandt andet har de i fronten af bilen udstyret den med tunneler, der leder luftstrømmen mod bilens sider. Det er ikke venturi-tunneler, som har et andet formål.

De forreste tunneler står for at skabe en luftstrøm fra bilen, der skubber den turbulente luft fra fordækkene væk fra bilen.

Dette forhindrer den turbulente luft i at vælte ud over bilens bagende. Som følge af dette, kan aerodynamiske komponenter som bagvingen at fungere mere effektivt.

Ifølge Red Bull-ingeniør Adrian Newey er det ikke muligt at pege på én ting, der har været afgørende for deres succes. Derimod består en god Formel 1-bil af flere tekniske komponenter, der arbejder problemfrit sammen.

At analysere bilen som en sammenhængende enhed og forstå filosofien bag dens design, er derfor altafgørende for virkelig at forstå dynamikken på spil. Det er netop denne opgave, som Red Bull har formået at mestre.

Deres gulv er derfor blot en lille del af et omfattende og indviklet puslespil. Mens andre hold nemt kan kopiere dets design, kan det ønskede resultat ikke opnås uden at integrere de andre elementer, der gør bilen i stand til at fungere effektivt som helhed.

fredag 8. december 2023

torsdag 7. december 2023

onsdag 6. december 2023

tirsdag 5. december 2023

mandag 4. december 2023