F1 Sprint: Hvordan fungerer det?

Foto: Shutterstock

Sprint-løbet vender tilbage i forbindelse med Belgiens Grand Prix. Her får du en forklaring på, hvordan det fungerer.

Som det har været tilfældet siden det første Sprint-løb ved Storbritanniens Grand Prix i 2021, vil fredag byde på en times træning inden kvalifikationen.

Træningen forbliver den samme, da holdene og kørerne får 60 minutter til at forberede sig bedst muligt til weekenden. Efter dette bliver ‘parc fermé’ pålagt, så bilernes opsætninger ikke kan ændres inden kvalifikationen.

Kvalifikationsformatet er uændret sammenlignet med en typisk weekend, hvorfor der er tre segmenter opdelt i 18, 15 og 12 minutters tidsintervaller.

Fem biler elimineres i hvert segment, og til sidst skal de ti hurtigste kørere kæmpe om førstepladsen.

På grund af en ændring i Sprint-formatet i denne sæson, vil tiderne fra fredagens kvalifikation afgøre startpladserne til søndagens løb.

Lørdag – Sprint Shootout og Sprint

Ændringerne i kvalifikationen betyder, at lørdag nu er en separat dag, der kun er dedikeret til Sprint-formatet

Sprint Shootout køres først og afgør startpladserne til selve Sprint-løbet senere samme dag. Det er en forkortet version af den traditionelle kvalifikation, hvor SQ1 varer 12 minutter, SQ2 varer 10 minutter og SQ3 varer otte minutter.

Brug af mediumdæk er påkrævet i de første to segmenter, inden der skiftes til bløde dæk i sidste del.

Startpladserne er derefter fastlagt for Sprint-løbet, som køres som et traditionelt, men forkortet løb. Vinder man, giver det otte point. Derudover er der en pointforskel på ét point mellem hver position ned til ottendepladsen.

Da alt, der er relateret til Sprint-løbe bliver afviklet om lørdagen, er søndagen dedikeret udelukkende til det primære løb.

fredag 8. december 2023

torsdag 7. december 2023

onsdag 6. december 2023

tirsdag 5. december 2023

mandag 4. december 2023